"PEACE IS POWER" - YOKO ONO NOBELIN RAUHANKESKUKSESSA
Kuluvan vuoden syyskuun loppuun asti on mahdollista tutustua Yoko Onon näyttelyyn Nobelin rauhankeskuksessa (Nobels Fredssenter). Peace Is Power on Onon rauhanaiheisia näytteillepanoja, jota hän on tehnyt 1960-luvulta alkaen ja etenkin miehensä taiteilija-muusikko John Lennonin kanssa ja tämän kuoleman jälkeen. Tai näyttelyn tarjontaa markkinoidaan rauhanaiheisina teoksina ja ideoina.
Joulukuun 8:nen 1980 traagiset tapahtumat New Yorkissa vahvistivat Yoko Onon rauhanaktivismia, jota hän on jatkanut aina viime päiviin saakka. Nykyään liikuntakyvytön 91-vuotias taiteilijatar on vetäytynyt julkisuudesta ja hänen kerrotaan muuttaneen legendaarisesta The Dakota Buildingista 72nd Street Westistä Manhattanilta New Yorkin 600 aarin Catskillsin kartanoonsa.
Loppuvuonna 2023 avattu Oslon näyttely jatkaa Onon yli 50-vuotista rauhan teemaa, joka ensimmäisen kerran järjestettiin Oslossa vuonna 2005.
Näemme aluksi videolta John Lennonin ja Yoko Onon avioitumisen jälkeen järjestetyssä Bed-Peace -kampanjassaan maaliskuussa 1969 Torontossa, jossa he ottavat sanallisesti yhteen pilapiirtäjän Al Cappin sekä antautuvat myöhemmin samana vuonna kiihkeään argumentointiin New Yorkin Timesin kirjeenvaihtajan Gloria Emersonin kanssa. On videota ja feminististä zen-happeningiä kuten Cut Piece (tässä videonäyte on vuodelta 1965 NYC:ssä järjestetystä performancesta), takapuolista alastomuutta Bottoms ("100 takapuolta") vuodelta 1967 ja Fly vuodelta 1971/1972, jonka hän ohjasi yhdessä siippansa Johnin kanssa.
Seinillä on aforismeja useilta vuosikymmeniltä.
Oslon näyttelytilassa vierailija voi rakentaa rikotuista astianpalasista rauhan patsaan tai muun muistomerkin ja asettaa sen erilliselle rauhanhyllylle myöhempää varastointia varten. Vähitellen valmistuvan teoksen nimi on Mend Piece. Minne menee lopullinen valmis työ, on kysymys erikseen. Ja onko taide, edes rauhanajatus teemana koskaan valmis? Tai vierailija voi kirjoittaa tervehdyksen rauhanpuuhun (Wish Tree), joka lähetetään lopulta näyttelyn päätyttyä Reykjavíkiin osaksi Imagine Peace Toweria. Se on vuonna 2007 avattu valoteos Viðeyn saarella Kollafjörðurin lahdella. Syksyllä keskellä Atlanttia sijaitsevan piskuisten saarten muodostavan valtion pääkaupungista nähtynä melko vaikuttava valoteos.
Onhan toiminta käsitetaidetta, johon yleisö voi halutessaan osallistua ja tyydyttää osaan oton tarpeitaan, mutta miten kyseinen osallistuminen edistää maailman rauhaa? Kaikki tehdään maailmankuulun naistaiteilijan nimissä, jonka maallinen nykyomaisuus on yli 700 miljoonaa USD:ia.
Minulla oli kerran tilaisuus ohimennen nähdä muutaman metrin päästä itse leski Yoko Ono turvamiehiensä ympäröimänä Helsingin päärautatieasemalla joskus 1990-luvun alkuvuosina. Muistikuvissani Kaivokadun puoleisessa siivessä Eliel Saarisen suunnittelemassa puhuttelevassa valtavassa graniittisessa Helsingin näyttävimmässä rakennuksessa pieni 6-kymppinen japanilaissyntyinen nainen, kenties hieman pingottuneesti hymyilevä. Oliko kesä vai jo syksyä tai talvea, en muista. Taisi olla loppuvuotta. Hän oli tullut julkistamaan Johnin ja Yokon joulun 1969 maailmanlaajuista Vietnamin sodan vastaista jättimäistä War Is Over (If You Want It) -posterkamppanjaa, joka paljastettiin uudelleen uuden vuosikymmenen 1990-luvun alkaessa. Julkistamisen jälkeen Ono matkusti junalla Poriin esiintyäkseen performanssissa Porin taidemuseossa Kirjurinluotoa vastapäätä.
Tekikö näyttely vaikutuksen minuun? Melko vähäisen. Rahastetaanko tässä kuolleen miehen, maailmankuullun ikonisen rocklegendan nimellä tuomatta mitään uutta esille? Tuntuu, että Ono on tehnyt julkisesta elämästään universaalisen henkilökohtaisen taideperformanssin, katkeamattoman rauhanperformanssin - jotain sellaista, mistä monia sotia ja konflikteja ulkomaan kirjeenvaihtajana nähnyt ja niitä kommentoinut Gloria Emerson Lennonia ja Onoa aikoinaan kritisoi. Ei paha sinänsä... Mutta? Onko se keneltä pois, en tiedä... Olen nähnyt Onon teoksia MoMA:ssa New Yorkissa, Helsingissä Kiasmassa ainakin yhden. Ne puhuttelivat pop-taiteilija Andy Warholin hyvänä ystävänä ja luotettuna tunnetuksi tulleen 1950- ja 1960-luvun tärkeän käsitetaiteilijan teoksina. Yoko itse tuntuu uskovan edustamaansa rauhan ideaan, joten sitä ei varmaan tule verekseltään tuomita. Mutta silti...
Sen sijaan Nobelin rauhanpalkinnon - yleensä Nobel-palkintojen - ja itse Alfred Nobelin historia esitellään yleispätevän kattavasti. Ensimmäisen rauhanpalkinnon vuonna 1901 jaettiin sveitsiläisen Henri Dunantin - kansainvälisen Punaisen ristin perustajan ja Geneven ihmisoikeussopimuksen arkkitehdin - sekä ranskalainen Frédérik Passyn IPU:n (Parlamenttienvälinen liitto) perustajan kesken. Vuonna 2023 palkinto myönnettiin Teheranissa vankilassa viruvalle feministille ja ihmisoikeusaktivistille Narges Mohammadille.
Rauhan teema jatkuu. Narratiivi on vanhaa tuttua, mitä suuremmassa määrin naiivia, mutta että ajatus rauhasta ei unohtuisi... Omalla tavalla näyttelyä täydentänee kesän loppupuolella julkaistava John Lennonin Mind Games 50 years Anniversary Edition. Mind Games sinänsä on varsin merkittävä 1970-luvun rock-klassikko, vaikkakin aliarvostettu. Ehkä molemmat ovat toistensa luonnollisia jatkumoita:
Love is the answer/Yes is the answer
And you know that for sure
Love is the flower/Yes is surrender
You gotta let it, you gotta let it grow/You gotta let, you gotta let it go.
Yoko Ono in Nobel Peace Center, Oslo, 2.12.2023 - 30.9.2024
Linkki englanninkielisille sivuille.
Nobelin rauhankeskus oli vuoteen 1989 asti Drammenin
rautatien asemarakennus Vestbanestasjonen (puhekielessä Vestbanen,
myöhemmin Oslo V). Vestbanen rakennettiin ja avattiin vuonna
1872. Rakennus otettiin nykyiseen käyttöön vuonna 2005 kuningas Harald V:n vihkimänä.
Kommentit