NÅR I NORGE, GJØR SOM NORDMENNENE GJØR - NORJALAISTEN ARKIPYHISTÄ JA KAUPPOJEN AUKIOLOISTA
Teksti: Miika T. Meijer
Matkailija saattaa yllättyä Norjan poikkeavista käytännöistä. Et ehkä tunne Norjaa aikaisemmin, tulet Osloon viettämään pidempää viikonloppua tai kaupunkilomaa. Ehkä olet ensimmäistä kertaa pakannut karavaanisi ja perheesi mukavasti Pohjois-Norjan kala- tai leirintäaluereissulle, tahi lähditpä vaeltelemaan tai muuten vain autoinesi eräilemään vuoristoteitä pitkin. Jos muutat Norjaan, kohtaat yllätyksiä kuten missä tahansa sinulle vieraassa uudessa maassa, vaikka kuinka hyvin olisit taustoittanut lähtösi ja varautunut ja muuttoosi varustautunut.
Hintatasoltaan Norja on samaa kallisluokkaa kuin Islanti. Viimeisten vuosikymmenten aikana norjalaiset ovat vaurastuneet maailman rikkaimmaksi kansakunnaksi öljyn ansiosta. Se kaikki näkyy katukuvassa ja elämänmenossa. Kaikesta innovoivuudestaan ja uudistusinnokkuudestaan huolimatta Norja ja norjalaisuus on perusarvoiltaan melko konservatiivista. Kansainvälisessä politiikassa noudatetaan arvoliberaaleja malleja ja ihanteita. Sisäpolitiikassa ollaan huomattavasti sulkeutuneimpia, jopa nurkkakuntaisia.
Itsestään selvyytenä 24/7/365 ei kuulu norjalaisten elämään. He pitävät hanakasti kiinni perinteistään ja kristillisistä juhlapäivistään. Hyvänä esimerkkinä on arkiviikolle sijoittuvat pyhät. Pääsiäisen tienoilla kaupat sulkeutuvat pääsiäistorstaita edeltäneenä tuhkakeskiviikkona ja ovat auki lyhennettyä päivää lankalauantaina. Ne avataan normaalisti vasta toisen pääsiäispäivän jälkeisenä tiistaina. Muutenkin pääsiäinen on norjalaisilla pidempi kuin suomalaisilla. Lomille lähdetään jo edellisen viikon perjantaina ja töihin ja kouluihin palataan vasta pääsiäispyhien jälkeen.
17.5. on Norjan kansallispäivä. Esimerkiksi tänä vuonna se oli perjantai, mikä tarkoitti sitä, että liikkeet suljettiin torstaina ja olivat pyhäperjantaina kiinni. Ne olivat auki taas lauantaina, mutta tietenkin lyhennetysti. Norjassa helluntai on kaksoispyhä, ja tänä vuonna se sijoittui 19.5. - 20.5. väliseen aikaan eli sunnuntain jälkeinen maanantaikin oli pyhä. Toivottavasti keneltäkään ei jäänyt tärkeät tykötarpeet ostamatta ja appeet tekemättä, sillä kauppoihin pääsi taas vasta tiistaina. Kysymys on tietenkin tiedosta, tottumuksesta ja kyvystä osata suunnitella. Mutta jos tätä ei tiedä, ei osaa varautua, ja tauosta voi tulla varsin pitkä nälkäviikonloppu tai ainakin kukkaroa varsin raskaasti verottava, kun joutuu turvautumaan paikallisten ravintoloiden tarjontaan.
Joulun aluspyhiä lukuun ottamatta kaikki kauppakeskukset ja kaupat on sunnuntaisin suljettu. Auki ovat lähinnä Joker- ja Bunnpris-kauppaketjut. Kioskeista 7-Elevenit ja Reitan Conveniencenin omistamat Narvesenit ovat luonnollisesti auki. Suomalaisille tiedoksi: Reitan Convenience on se sama rehellinen kapitalistinen pulju, joka vuonna 2012 kv-kauppaneuvotteluissa kaappasi legendaarisen Rautakirjat eli "R-kiskat" itselleen. Ja tietysti, onhan ydinkeskustan ja kantakaupungin katujen kulmilla siellä-täällä Deli de Lucia.
Onneksi myös joillakin Oslon kaupunginalueilla, muun muassa Grønlandissa, etniset pikkupuodit palvelevat sunnuntaisin samoin kuin "Kauppahalli" (Mathallen) Vulcanilla. Oslossa jokunen yksittäinen Extra voi pitää pyhäisin liikkeensä ovet auki. Tiedot niistä löytyy nettihaulla ja ovat usein varsin hyvin paikkansa pitäviä.
Aukioloajat ja yhteisin sopimuksin hyväksytty kontrolli näkyy myös alkoholin myynnissä. Vinmonopolin aukioloajat (ma - la) eivät täysin suunnattomasti poikkea Suomen Alkon vastaavista. Kuten Ruotsissa ja Islannissa, Norjassa myydään elintarvikekaupoissa vain mietoja alkoholijuomia. Pyhäpäivinä alkojuomia saa rajoituksetta pelkästään viranomaisten myöntämissä anniskelupaikoissa. Ykkösolutta saa, mutta paikallinen pilsneri on vielä karmeampaa kuin ruotsalaisten folköl. Nyt puhutaan mausta, tuntumasta ja mahdollisesta juoman synnyttämästä mielihyvästä – ei vahvuudesta. Eihän siinä mitään jos nyt satut pitämään ykkösmöhlästä! Norjalainen pilsneri on vahvuudeltaan suomalaisen luokkaa.
Juhannusta suomalaiseen tai edes ruotsalaiseen tapaan ei Norjassa vietetä. Seuraavan kerran vuonna 2024 arkipyhät ovat jouluna aaton jälkeen Tapanin päivänä ja 2. joulupäivänä.
Kommentit