IHMISET TÄYTTÄVÄT KIRJASTOT, KESÄ JOUTUU, SYKSY SAA
Teksti ja kuvat: Miika T. Meijer
Oslon pääkirjasto paikassa 59°54´31´´ N, 10°45´9´´ E
Jo aikaisemmin synnyinkaupungissani Helsingissä, mutta varsinkin Oslossa kirjastosta on tullut toinen työtilani. Pieni, viihtyisä koti perinteisessä työväen kaupunginosassa ei työtilana aina riitä. Toimistonurkkaus olohuoneen yhteydessä käy ahtaaksi, jolloin on syytä suunnata tilavampiin julkisiin paikkoihin. Oslon melko uusi pääkirjasto, Deichman Bjørvika tarjoaa tähän tarkoitukseen, ei yksilöllisen erinomaiset, mutta varsin hyvät toimintaolosuhteet.
British Libraryssa kirjoitustyötä tehnyt Karl Marx vaali yhteiskunnallisia ja vallankumouksellisia päämääriä. "Kirjoittaa jotain, jättää jälkeensä. Ja herättyään huomata, ettei edes lukijaa ole" kiteytti zen-mestari, oliko Bashoo vai Ikkyū, joskus. Ja kirjoittaminen on elimellinen osa minua ja sen päämäärät paljolti toiset kuin Parta-Kallella.
Etuna kotikaupunkini
pääkirjastossa on - samoin kuin Oodin kohdalla Helsingissä - sijainti ja
aukioloajat. Kahdeksantuntinen aukioloaika la-su on etu kirjoitustyötä
tekevälle. Sunnuntaisin etenkin kun lähes kaikki kaupat ovat kiinni, voi
kirjoitustyön jälkeen jalkautua keskikaupungille ja vierailla vaikkapa
kaupungin kiinnostavissa museoissa.
Toisaalta kirjastot voivat olla levottomia työtiloja. Usein pitelemättömät lapset säntäilevät yhtenään minne sattuu vailla valvontaa, tai taustahäly on muuten korvia riipivää. Kirjoittaminen on tavallisesti äärimmäisen yksinäistä työtä, jossa ulkoinen maailma,
spatiaalinen tila ja aika unohtuvat… Mutta toisinaan on vain kehittävää astua ulos yksityisestä keljasta ja keskittyä työhön, kirjoittamiseen siellä, missä on ihmisiä. Minulla on aikaa loppukesä ja tuleva syksy saattaa loppuun kaksi käsikirjoitusta.
Kuusikerroksisesta lasibetoniteräsrakennuksesta löytyy oma rauhallinen soppi, jossa keskittyä täysimääräisesti työhönsä. Pienen arkistohuoneen kokoinen korttihakemistosta voi etsiä kirjaston kokoelmia hakukortteista vuosilta 1933 - 2020, jolloin pääkirjasto siirtyi vanhalta paikaltaan nykyiselle paikalleen Bjørvikan lahdelle. Syvennys antaa työrauhan, jos ei anna satunnaisten kortistoja ja karttoja tutkivien kirjastokävijöiden häiritä.
Georg Sverdrups Hus, Oslon yliopiston kirjasto, yhteiskuntatieteet ja humanistinen tiedekunta 59°56´19´´ N, 10°43´17´´ E
Toinen varsin käypä kirjoitustila on kaupungin laitamilla yliopiston kampusalueella Ullevålissa yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden kirjasto lukusaleineen. Vuonna 1999 valmistunut kirjasto on kolmikerroksinen, ja kuten kaupungin pääkirjasto, se on heinäkuuta ja uskonnollisia pyhiä lukuun ottamatta auki vuoden jokainen viikonpäivä. Mainio ja kaupunginkirjastoa huomattavasti rauhallisempi työskentelypaikka.
Kampusalueelle pääsee Rikshospitaletiin kulkevilla ratikoilla 17 ja 18.
Kommentit